Kodudes kasutult seisvad vanad kaablid on oluline tooraine rohetehnoloogia jaoks

vanad kaablid kodus elektroonikaromu taaskasutus

Tehnoloogia kiire areng on muutnud meie elud mugavamaks, ent sellega on kaasnenud ka tõsine probleem: kodudesse kuhjuvad vanad ja kasutult seisvad elektroonikaseadmed ning kaablid. Vaid vähesed inimesed mõistavad, et vanad kaablid, mis enam otstarvet ei täida, sisaldavad märkimisväärses koguses väärtuslikku metalli, eriti vaske. See metall on aga kriitilise tähtsusega rohetehnoloogiate ja taastuvenergiasüsteemide arendamisel, mis tähendab, et vanade kaablite ja seadmete ringlussevõtt võib mängida olulist rolli meie jätkusuutlikus tulevikus.

Kodudes sesiab kasutult arvestatav hulk vanu kaableid

Eestis toimub igal aastal mitmeid kampaaniaid, kus kutsutakse inimesi üles tooma ära vanu nutiseadmeid ja elektroonikat. Tavaliselt pööratakse tähelepanu telefonidele, arvutitele, kaameratele ja muudele seadmetele, kuid sageli unustatakse ära üks oluline komponent – kaablid. Need väikesed elektroonilised vidinad, mis ühendavad ja toidavad meie seadmeid, sisaldavad sageli kuni 20% ulatuses vaske​. Vask on metall, mille järele on maailmas suurenev nõudlus ja mille varud on piiratud.

Bloomberg Intelligence’i hinnangul võib maailmas tekkida aastaks 2033 kuni 6,5 miljoni tonni suurune vase puudujääk. See tähendab, et varasemast suurem osa vasest tuleb hankida ringlussevõtu teel, et rahuldada kasvavat nõudlust, eriti rohetehnoloogia sektoris​

Miks on vask nii oluline?

Vask on metall, mida saab lõputult ringlusse võtta, ilma et selle omadused halveneksid. Rohetehnoloogia areng – sealhulgas tuule- ja päikeseenergia süsteemid – sõltub suuresti vaskkaablitest, mis parandavad nende süsteemide efektiivsust. Näiteks võib üks tonn vaske, mida kasutatakse tuuleturbiinides, säästa selle eluea jooksul kuni 7500 tonni süsinikdioksiidi heitkoguseid​

Suurbritannias on hinnatud, et aastaks 2030 on vaja tuuleturbiinide ja päikesepaneelide ehitamiseks umbes 347 000 tonni vaske. Samas võiks 30% sellest vajadusest katta ringlussevõetud vasega, mis leidub kasutuseta elektriseadmetes ja kaablites​. Kodumajapidamistes seisvad vanad kaablid ja elektroonika võiksid olla selle probleemi lahenduse võtmed.


vanad kaablid kodus elektroonikaromu taaskasutus 01
Kodudes kasutult seisvad vanad kaablid on oluline tooraine rohetehnoloogia jaoks 9

Kuidas e-jäätmete ringlussevõtt toimib?

E-jäätmete kogumine ja töötlemine on erinevates riikides väga varieeruv. Kuigi Eestis on jäätmekäitluse ja ringlussevõtu süsteem olemas, võiks seda kindlasti laiendada ja tõhustada. Euroopa Liidu tasandil on Eesti üks juhtivatest riikidest, kes tegeleb edukalt e-jäätmete kogumisega. Meie kõrval on esikohal Horvaatia, kes on teinud suured edusammud e-jäätmete ringlussevõtu osas, kogudes 81% oma jäätmetest​.

Samal ajal on Euroopa riike, nagu Malta, kus vaid 21% e-jäätmetest jõuab ümbertöötlusesse. See näitab, et on vaja suurendada teadlikkust ja parendada kogumisvõrgustikku. Eesti jaoks on oluline tagada, et e-jäätmed, sealhulgas vanad kaablid, jõuaksid õigesti käideldud jäätmejaamadesse ja sealt edasi töötlemisse.

Mida saab teha igaüks meist?

Eestis on elektroonikajäätmete kogumine korraldatud nii, et tootjad peavad rajama kogumispunktid igasse maakonda. Samuti on elektroonikaseadmete müüjad kohustatud võtma tagasi vana elektroonikat, pakkudes tarbijale mugavaid viise jäätmete üleandmiseks. Kuid lisaks riigi regulatsioonidele sõltub palju ka tarbijate teadlikkusest.

Võib tunduda tühine, kuid iga vana kaabel, mis kogub tolmu sahtli põhjas, võib olla väärtuslik panus rohelisemasse tulevikku. Üksikutes kaablites sisalduva vase hulk võib tunduda väike, kuid kui mõelda keskmise kodu peale, kus võib leiduda kümneid eri kaableid, saab kokku arvestatava koguse. Suurbritannias hinnatakse, et sealsetes kodumajapidamistes on kasutult seisvate kaablite väärtus umbes 316 miljonit eurot​.

Kuidas anda oma panus?

Kui sul on kodus vanu kaableid või elektroonikat, mida sa enam ei kasuta, siis ära viska neid olmeprügisse. Viimaseid saab tasuta ära anda elektroonikaromude kogumispunktides, mis asuvad üle Eesti. Samuti võta ühendust kohalike jäätmejaamadega ja uuri, milliseid elektroonikaseadmeid nad vastu võtavad. Õige käitlemise kaudu aitad kaasa mitte ainult keskkonna säilitamisele, vaid ka rohetehnoloogia arengule.

Kodudes seisavad vanad kaablid ja elektroonika on väärtuslikud ressursid, mis võivad aidata lahendada tuleviku tehnoloogiliste vajaduste probleeme. Ringlussevõtt ei ole mitte ainult keskkonnasõbralik valik, vaid ka hädavajalik rohetehnoloogiate arenguks. Seega anna oma panus, too kasutamata kaablid ja seadmed tagasi ringlusse ning aita kaasa jätkusuutliku tuleviku ehitamisele.


Viited:

“Demand for copper is increasing rapidly, leading to concerns over global supply”, EuroNews.

“Kodudes kasutult seisvad kaablid sisaldavad ohtralt rohetehnoloogias hädavajalikku metalli”, Rohegeenius.ee.



Liitu tootjavastustusorganisatsiooniga

Ettevõtted, kes müüvad Eestis elektroonikaseadmeid, peavad liituma tootjavastutusorganisatsiooniga.